Alexi Laiho – Kitara, kaaos & kontrolli

Alexi Laihosta kertova kirja sai ensi-iltansa maaliskuussa 2019 ja se on tehnyt Petri Silas. Jos olet metallimusiikin ystävä (uskoisimme näin, koska olet tänne asti eksynyt), tämä kirja on sellainen, jota ei missään nimessä kannata missata. Alexi Laihosta sekä Children Of Bodomista kertova “elämänkerta” on sen verran mielenkiintoista luettavaa, että se avaa mielenkiintoisella tavalla yli 20 vuotta keikkailleen, ja yhden maailman menestyneimmän melodista heviä soittavan yhtyeen seikkailuja. 

Kun puhutaan Children of Bodomista, Alexi Laihon nimeä on vaikea olla mainitsematta, vaikka bändistä löytyy neljä muutakin lahjakasta muusikkoa. Laiho on ollut virtuoosimaisen otteensa ansiosta bändin kantavia voimia, eikä kaikki ole ollut kuin ruusuilla tanssimista. Siltä varalta ettet ole vielä kirjaa lukenut, emme paljasta ihan kaikkea, mutta käymme kuitenkin läpi mitä yksi merkittävimmistä kitaramiehistä on elämässään ehtinyt kokea, ennen kuin hän on tähän pisteeseen asti päässyt. Todettakoot vielä se, että ONNEKSI on päässyt tämän kirjan tekemään, sillä Laihonkin menneisyydessä on päihteiden sekä väkivallan täyttämiä ajanjaksoja, joista selviämistä voidaan pitää jonkinlaisena ihmeenä. 

Kirja on kirjoitettu äärimmäisen mielenkiintoisesti, eikä siinä rahasteta ihmisiä viinanjuonnilla, tai muillakaan päihteillä. Toki Laiho ohimennen näistäkin mainitsee, mutta tyypillinen “rock n roll” -elämä on kuvailtu jo niin monessa tarinassa kautta historian, että tuskin niitä tarvitsekaan enää käydä läpi. 

Alkuvuodet Espoossa

Alexi Laiho syntyi vuonna 1979 ja on Espoosta kotoisin. Tiesitkö muuten, että lähes kaikki muutkin (paitsi Daniel Freyberg) bändin jäsenet ovat käytännössä samoilta kotikonnuilta lähtöisin? Miehet eivät vielä nuorina tienneet, että samasta pihapiiristä löytyisi elinikäiset ystävät jotka tulisivat valloittamaan maailman ennennäkemättömällä tavalla. 

Laiho kertoo kirjassaan melko avoimesti siitä, minkä takia hänen piti muuttaa Espoosta pois. Asiat olivat eskaloituneet siihen pisteeseen asti, että Alexi joutui käytännössä pelkäämään henkensä edestä, sillä (omien sanojensa mukaan) paikallinen “piripää” oli kuulemma saanut mieleensä, että Laiholla olisi näppinsä pelissä jonkinlaisessa mustasukkaisuusdraamassa. Asia tulee kirjan alussa varsinkin usein esille, joten uskoisimme, että se on ollut Laihon uralla sekä elämässä hyvin merkittävä ajankohta.

Viulusta kitaraan

Laiho kertoo kirjassaan hyvin lyhyesti siitä, miten hän aloitti viulunsoiton n. 7 vuotiaana. On sanomattakin selvää, ettei tämä viulistin ura kestänyt kovinkaan kauaa, mutta käteen jäi kuitenkin arvokasta oppia musiikin teoriasta. Alexi antaakin kirjassaan vinkkejä aloitteleville muusikoille siitä, miten tärkeää musiikillisen teorian osaaminen on. Vaikka Laiho onkin suuri taiteilija sielultaan, ja varmasti vetää osan sooloistaankin ihan lonkalta, musiikin ymmärtäminen teoriatasolla on miestä omien sanojensa mukaan auttanut merkittävästi. Samankaltaisen koulun ja opin on saanut myös upeita kosketinsoitinsooloja rämpyttävä Janne Wirman, jonka dynaaminen yhteistyö Laihon kanssa varsinkin live-esiintymisissä on selkeästi nähtävissä. 

Idoleina tuttuja nimiä

Laiho myöntää, että hänen soittoonsa on vaikuttanut vuosien saatossa useampikin huippukitaristi, esimerkiksi Slash, Randy Rhoads sekä Zakk Wylde. Tiesitkö muuten, että esimerkiksi Slashin kanssa sinäkin pääset hakemaan hieman lähempää tuttavuutta, mikäli navigoit itsesi uuden Guns N Rosesista tehdyn kolikkopelin pariin?

Kirjassa ei muuten mainita, mutta uskoisimme, että jossain vaiheessa myös suomalaiset kytkökset omaavat peliyhtiöt olisivat kiinnostuneita luomaan Children of Bodomista myös kolikkopelin, sillä samanlaisia versioita on nähty jo esimerkiksi Ozzy Osbournelta, Jimi Hendrixiltä sekä jo kertaalleen mainitulta Guns N Rosesilta.