Tarot

Tarot perustettiin 1980-luvun alussa Kuopiossa, mutta sen nimi ei alkuun ollut suinkaan Tarot. Yhtye tunnettiin nimittäin ensin nimellä Purgatory. Perustajiin kuuluivat Hietalan veljekset Marko ja Sakari, jotka ottivat sittemmin taiteilijanimikseen Marco ja Zachary. Alkuaikoina yhtyeessä vaikutti myös toinen kitaristi Mako H. Yhtye sai levytyssopimuksen varsin nopeasti, mutta levy-yhtiö Flamingo Records vaati sitä vaihtamaan nimensä. Pitkien pähkäilyjen jälkeen yhtyeen muodostavat muusikot päättivät ottaa nimekseen Tarot. Myöhemmin kävi ilmi, että jo silloin suosittu laulaja Kirka oli suositellut yhtyettä Flamingo Recordsille. Voikin siis olla Kirkan ansiota, että Tarot on vielä tänäkin päivänä saavuttamassaan menestyksen pisteessä. Vuonna 1986 julkaistiin jo yhtyeen ensimmäinen single sekä hieman myöhemmin ensimmäinen albumi, joka nousi nopeasti metallikansan suosioon. Jatka lukemista ja tutustu yhtyeeseen paremmin!

Ensimmäinen albumi ja sitä seurannut nousukiito

Yhtyeen ensimmäinen single kantoi nimeä Wings of Darkness. Se on vielä tänäkin päivänä yksi Tarotin suosituimmista kappaleista, jonka yhtye soitti uransa aikana lähes jokaisella keikalla. Wings of Darkness -singleä seurasi kokopitkä albumi, joka kantaa nimeä Spell of Iron. Seuraavana vuonna albumilta tehtiin toinen singlelohkaisu. Se oli Rose on the Grave. Jo Spell of Ironia seurasi kiertue, joka vei yhtyettä moniin eri Suomen kaupunkeihin. Seuraava albumi, Follow Me into Madness, julkaistiin jo vuonna 1988. Tuota levyä seurasi jopa muutaman vuoden hiljaisuus, jolloin yhtyeen fanit jo hämmästelivät, mitä oli tapahtunut. Isoja asioita tosiaankin tapahtui taustalla, sillä Tarot koki melkoisia muutoksia kokoonpanossa. Mako H oli jättänyt yhtyeen ja tilalle tuli Janne Tolsa. Hän ei kuitenkaan ottanut toisen kitaristin paikkaa, vaan tuli tilalle kosketinsoittimineen.

Japani markkina-alueena

Vuonna 1993 tuli aika julkaista yhtyeen kolmas studioalbumi. Sen nimeksi annettiin To Live Forever. Tuon albumin avulla Tarot nousi suureen suosioon Japanissa. Seuraavana vuonna Japanin markkinoille iskettiin jälleen, sillä Tarot julkaisi siellä Helsingissä nauhoitetun live-albumin. Tarotin leirissä huomattiin, että Japanista oli tullut jopa yhtyeen parasta markkina-aluetta vain yhden albumin myötä. Vuonna 1998 yhtye iski jälleen niin Japanin markkinoille kuin muuallekin maailmaan. Ensin julkaistiin uusi albumi, jolle annettiin nimeksi For the Glory of Nothing. Samana vuonna japanilaisia faneja hemmoteltiin jälleen, kun Tarotin ensimmäinen kokoelma ilmestyi maassa. Kokoelman nimeksi tuli Shining Black. Molemmat näistä albumeista menestyivät erityisen hyvin Japanissa ja Tarot sai uusia faneja uusista sukupolvista jatkuvasti. Nousukiito kuitenkin pysähtyi, kun yhtyeen laulaja-basistilla oli muita kiireitä.

Tarotista Nightwishiin

Vuosi 2002 toi Tarotille jälleen lisää julkisuutta, mutta toisaalta silloin yhtyeen tahti myös hidastui. Tämä liittyi siihen, että Marco Hietala liittyi Nightwishiin, joka oli jo onnistunut luomaan runsaasti kansainvälistä menestystä. Tarot kuitenkin päätti hyödyntää Nightwishin mukanaan tuoman julkisuuden. Viiden vuoden takainen albumi Shining Black päätettiin julkaista uudelleen vuonna 2003. Samana vuonna yhtye kirjoitti sopimuksen levy-yhtiö Spinefarm Recordsin kanssa. Pian tämän jälkeen oli jo bändin seitsemännen studioalbumin vuoro, ja Suffer Our Pleasures julkaistiin. Koska Hietala oli kiireinen Nightwishin kanssa, mutta Tarot haluttiin silti pitää elossa, päätettiin vuonna 2006 julkaista uudelleen kaikki Tarotin kuusi ensimmäistä albumia. Uudelleenjulkaisut menestyivät todella hyvin, ja yhä useammat musiikin ystävät pääsivät kuulemaan Tarotin musiikkia. Oli aika julkaista uusi single.

Uusi single ja kokoonpanomuutoksia

Toukokuussa 2006 Tarot julkaisi uuden singlen, joka kantoi nimeä You. Single menestyi niin hyvin, että se ylsi jopa Suomen virallisen singlelistan sijalle yksi. Tarot oli siis saanut selkeästi uutta nostetta Hietalan aloitettua Nightwishin basistina. Vuonna 2006 tapahtui paljon muutakin. Jo kymmenen vuoden ajan Tarotin taustavoimissa vaikuttanut Tommi Salmela päätettiin nostaa yhtyeen viralliseksi jäseneksi. Hänestä tulikin Tarotin toinen laulaja Hietalan rinnalle. Samana vuonna Tarot päätti vaihtaa levy-yhtiötä King Foo Entertaintmentiin, joka julkaisi Tarotin kahdeksannen studioalbumin. Crows Fly Black näki päivänvalon jo vuonna 2006. Kaksi vuotta tämän jälkeen oli ensimmäisen live-DVD:n vuoro. Undead Indeed sai erinomaiset arvostelut kriitikoilta ja myös kuuntelijat löysivät sen. Tarot oli jälleen metallimusiikin ystävien huulilla, ja se sai jälleen uusia faneja.

Lisää albumeita

Vuonna 2010 Nightwish vietti taukoa. Tarot käytti tämän ajan hyvin hyödykseen, ja albumi Gravity of Light julkaistiin juurikin vuonna 2010. Yhtyeen ensimmäiseksi singleksi nostettiin I Walk Forever, josta tehtiin myös musiikkivideo. Tällä kertaa Tarotin albumi julkaistiin ensimmäisen kerran myös Yhdysvalloissa, jossa Tarot pääsi soittamaan yhden keikan albumia seuranneella maailmankiertueella.

Tarotin loppu

Vaikka Tarot periaatteessa on edelleen toiminnassa, käytännössä se tuskin tulee enää soittamaan keikkoja tai levyttämään. Viimeiseksi albumiksi on jäänyt uudelleenäänitetty versio Spell of Ironista. Tämä kyseinen uudelleenjulkaistu albumi ilmestyi vuonna 2011. Albumin julkaisemisen jälkeen Tarotin leirissä oli pitkään hiljaista, kunnes saatiin kuulla suru-uutinen. Vuonna 2016 Tarotin ystävät surivat, kun yhtyeen rumpalin Pecu Cinnarin kuultiin menehtyneen. Oikealta nimeltään Pekka Kinnusena tunnettu Cinnari kuoli pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana. Cinnari oli toiminut Tarotin rumpalina sen alkuajoista lähtien, joten Tarotin leiri tiedotti, että yhtyeen satu oli tullut tiensä päähän, eikä yhtye enää jatkaisi toimintaansa.