Suomalainen metallimusiikki

Pimeän pohjoisen perukoilla makaava Suomi on maailmalla tunnettu useastakin tekijästä; kukapa ei olisi kuullut puhuttavan suomalaisesta koulutusjärjestelmästä, puhtaasta luonnosta, joulupukista tai Nokiasta. Maamme on kuitenkin tunnettu rajojemme ulkopuolella myös jostain aivan muusta – nimittäin rankasta, synkästä ja erittäin hyvältä kuulostavasta metallimusiikista!

Maailman metallifanit tuntevat maamme

Suomi on usean metallifanin toivekohde; vastakohtien maa, jossa pimeys vallitsee talvella, kesäisin ei nukuta, radiossa soivat synkät sävelet ja perheen pienimmätkin osaavat näyttää pirunsarvi-merkin käsillään. Raskas musiikki kuuluu suomalaiseen kulttuuriin lähtemättömästi. Metallimusiikki parhaimmillaan ei ole vain musiikin laji, vaan se on elämäntapa.

Suomen metallikulttuuri tunnetaan autenttisena, tietyllä tapaa alkukantaisena, mutta jatkuvasti uusiutuvana ja kiinnostavana. Kulttuurilla on maassamme syvälle vuosikymmenien taakse pureutuvat juuret. Metallimusiikki rantautui Suomeen suurien artistien aikakaudella, ja on selvää, että se saapui jäädäkseen tiukasti kiinni. Olemme luoneet tämän sivuston kaikille kotimaisille metallimusiikin faneille.

Suomalaiset metallisydämet

Suomessa metallin kuuntelijoita on paljon ja metallia soittavat muusikot ovat suuresti arvostettuja. Tämä tuo automaattisesti mukanaan paljon hyvää – uusia bändejä perustetaan jatkuvasti, olemassa olevat bändit pystyvät kasvamaan ja kehittymään, musiikkilajiin liittyviä tapahtumia järjestetään tiuhaan tahtiin ja metallin ystävät pääsevät nauttimaan live-konserteista muutenkin kuin erikoistapahtumissa.

Metallimusiikki voi antaa nuorille faneille tukea oman identiteetin rakentamiseen, ja tummiin pukeutuneet nuorisoporukat eivät olekaan missään tapauksessa harvinainen näky kaduillamme. Rakkaus metallia kohtaan siirtyy usein sukupolvelta toiselle, joten musiikkilajin tulevaisuus näyttää turvatulta kotimaassamme. Sukellamme sivustollamme metallin ytimeen suomalaisten sydämissä – mikä tekee siitä niin suosittua?

Mitä metallimusiikki on?

Tiedätkö sinä tarkalleen, mitä tarkoitamme, kun puhumme metallimusiikista? Metallimusiikki on todella laaja käsite, jonka ensimmäiset sävelet perustuvat itse asiassa bluesiin ja psykedeeliseen rockiin. Vuosikymmenien kuluessa se on nähnyt useita muodonmuutoksia, kehittynyt, muokkautunut ja uudistunut. Nykyään metallimusiikki pitää sisällään lukemattomia osa-alueita.

Koko metallimusiikin käsite on saanut tarkennuksia sekä uusia, metallin alalajeiksi käsitettäviä genrejä. Olet varmasti kuullut puhuttavan heavy metallista, death metallista ja black metallista, mutta ovatko termit trash metal ja glam metal sinulle jo tutut? Kerromme sivustollamme tarkemmin myös metallin eri alalajeista.

Suomalaisissa metallin ystävistä löytyy kuuntelijoita jokaiseen genren alalajiin. Voidaan kuitenkin sanoa, että suomalaiset metallisydämet ovat erityisen mieltyneitä varsinkin kaikkein raskaimpia säveliä soittaviin metallin lajeihin. Siksi myös useat kotimaastamme ponnistavat bändit nojaavat näihin raa´an brutaaleihin, rujoudessaan kauniisiin, kaiken tallaavaa rytmiä paukuttaviin kappaleisiin.

Metallimusiikin historiaa

Metallimusiikki lähti kehittymään jo 1960-luvulla Yhdysvalloissa, ja maassa useat blueskitaristit käyttivät säröistä efektiä tietyn, rosoisen soundin luomiseen. Tämän soundin nappasivat käyttöönsä muun muassa The Rolling Stones ja useat muut brittiläiset rockyhtyeet. Alkuajoista voidaankin puhua enemmän metallia edeltävänä, säröisen rockin aikakautena.

Vuosikymmenen vaihtuessa 1970-luvun alkupuolella metallimusiikin tyypilliset piirteet alkoivat näkyä vahvemmin genressä ikonisten Deep Purplen ja Black Sabbathin mahtipontisten, synkkien sävelten myötä. Tästä alkoi varsinainen matka, johon kuului muun muassa kohtaaminen punkin kanssa, aina nykyhetkeen saakka – lue sivuillamme lisää metallin matkasta läpi vuosikymmenten.

Metallimusiikki tänään

Metallin matka on ollut pitkä ja vaiherikas, ja se on tuonut genren aina tähän päivään saakka, missä musiikkilajilla on suuri, uskollinen ja tietoinen kuulijakunta ympäri maailmaa. Suurimmat metallitähdet ovat palvottuja muusikoita, ja varsinkin useat kitaran soittajat poimivat esikuvansa metallin maailmasta.

Vaikka genrejä onkin lukuisia, tietyt peruselementit säilyvät metallimusiikissa lähes aina. Kitaralla on tärkeä osuus, ja sen soundi on paksu, säröinen ja voimakas. Usein kappaleisiin kuuluvat virtuoosimaiset kitarasoolot. Myös basson soundi voi olla särötetty, ja rumpujen kokoonpano on suurempi kuin muissa musiikkilajeissa.

Tunnetko jo metallimusiikin suurimmat bändit?

Jos olet jo sisällä metallimuusikin kuuntelussa, tunnet varmasti nimet, kuten Slipknot, Kiss, Metallica, ja Slayer. Tulet löytämään sivustoltamme paljon kiinnostavaa tietoa metallin suurimmista ja mahtavimmista, kansainvälisistä nimistä. Esittelemme sinulle myös kovimmat kotimaiset nimet, kuten Apocalyptica ja Ajattara, jotka niittävät mainetta Suomessa ja ulkomailla.

Tulemme esittelemään sinulle lisäksi hyviä vinkkejä uudempia artisteja koskien mitä lisätä soittolistalle ja kenen konserttiin suunnata. Varsinkin kotimaisella tasolla uusia, kiinnostavia artisteja julkaisee kappaleitaan melko kiivaalla tahdilla. Me autamme sinua pysymään ajan tasalla parhaista uutuuksista – ota siis sivustomme aktiiviseen seurantaan.

Parhaat vinkit metallitapahtumiin

Metallimusiikin ympärille on kehitetty monenlaisia tapahtumia, joissa metallifanit pääsevät jakamaan intohimonsa samanhenkisten toverien kanssa. Raskaista sävelistä pääsee nauttimaan lukuisissa live-konserteissa, joiden aikataulut seuraavat aina kunkin bändin keikkakiertuetta. Lisäksi vuosittain järjestetään lukuisia, suurempia tapahtumia, jotka keräävät tuhansia metallifaneja yhteen parhaita bändejä kuuntelemaan.

Näitä tapahtumia järjestetään niin kansainvälisellä tasolla kuin kotimaisesti. Esimerkiksi metalliväen kansoittamat, useampien päivien pituiset festarit ovat mahtava tapa päästä uppoutumaan raskaan musiikin maailmaan. Musiikin lisäksi päästään nauttimaan upeasta tunnelmasta ja muusta oheistoiminnasta. Lue sivustoltamme parhaat vinkit metallimusiikin tapahtumiin Suomessa ja maailmalla.

Tervetuloa mukaan!

Tällä sivustolla pääset tutustumaan hyvin kattavasti metalli-ilmiöön Suomessa ja muualla maailmalla. Esittelemme sinulle kaikki alan kovimmat nimet, kuumimmat uutuudet, kiinnostavimmat tapahtumat ja kerromme sinulle parhaat tarinat. Tulet löytämään täältä kaiken, mitä sinun tulee tietää metallimusiikista ja siihen liittyvistä ilmiöistä. Tervetuloa mukaan!