Metallimusiikkitapahtumat maailmalla

Metalli ei ole vain musiikkia – se voi olla todellinen elämäntapa, joka vaikuttaa ulkonäköön, pukeutumiseen ja vapaa-ajan viettoon. Yksi mahtava tapa päästä nauttimaan metallihuumasta on osallistua erilaisiin metallikansan yhteen kokoaviin tapahtumiin. Metallin suuren kotimaisen suosion ansiosta fanien ei tarvitse välttämättä matkustaa kauas, sillä Suomessakin järjestetään paljon tapahtumia. Jos matkakuume kuitenkin polttelee, lue tästä jutusta parhaat vinkit.

Metallimusiikkifestivaalit vetävät hevikansan yhteen

Metallimusiikin ympärille kietoutuneet tapahtumat ovat lähes aina joko yksittäisiä konsertteja tai raskaaseen musiikkiin keskittyneitä festivaaleja. Musiikin voima kasvaa entisestään, kun se voidaan jakaa muiden saman henkisten ihmisten kanssa. Konserteissa jylläävä energia on valtaisa – varsinkin suurissa, legendaarisissa konserteissa on saavutettu lähes euforisia tasoja. Historian kirjoihin jääneitä tapahtumia ovat olleet esimerkiksi:

  • Myponga Pop Festival (1971), Australia, yksi ensimmäisistä metallipainotteisista festareista, pääesiintyjänä Black Sabbath, jonka esiintymistä seurasi noin 8 000 metallifania
  • Monsters of Rock (1980-1996), Englanti, vuosittain järjestetty legendaarinen heavy metal- ja hard rock -festari. Esiintyjinä nähty lähes kaikki suuret tähdet, muun muassa AC/DC, Judas Priest, Uriah Heep, Metallica, Iron Maiden ja KISS
  • Moscow Music Peace Festival (1989), Neuvostoliitto, festari järjestettiin osana suurta huumesotaa vastaan, esiintyjinä muun muassa Mötley Crue, Ozzy Ozborne ja Scorpions

Osa yllä mainituista legendaarisista nimistä ja bändien jäsenistä eivät ole enää keskuudessamme tai ovat lopettaneet musiikin teon, mikä lisää osaltaan näiden historiallisten tapahtumien hohtoa. Kuitenkin iso joukko heistä jatkaa edelleen lavoilla keräten areenat ja kentät täyteen raskaan musiikin ystäviä. Suurten tähtien välittämä karisma ja musiikin voima ovat vahvoja kokemuksia, jotka polttuvat muistikalvoille ikuisiksi ajoiksi.

Jos vain sinulla on mahdollista järjestää kotimaan rajojen ulkopuolelle suuntautuva reissu, suurimmille metallifestareille tai legendaaristen artistien konsertteihin osallistuminen tulee varmasti olemaan yksi elämäsi parhaista kokemuksista. Hienoja kokemuksia voidaan hankkia myös pienimuotoisemmissa tapahtumissa – ympäri Eurooppaa järjestetään raskaan musiikin festareita, jotka tarjoavat synkkiä rytmejä, hyvää meininkiä ja takuuvarmaa viihtymistä. Jos et halua matkustaa kauas, osta liput näihin:

  • House of Metal, Ruotsin Umeå. Esiintyjiä kaikista metallin ja raskaan rockin alalajeista, järjestetään yleensä helmi-maaliskuussa.
  • Howls of Winter, Viron Tallinna, black metal -festari, järjestetään yleensä helmikuussa
  • Copenhell, Tanskan Kööpenhamina, lajeina death, power, trash, black, doom metal ja hard rock, järjestetään yleensä kesäkuussa

Wacken Open Air

Wacked Open Air on yksi Euroopan suurimmista metallimusiikin festivaaleista. Se keskittyy pääasiassa heavy- ja extreme-metalliin, mutta myös hard rockia nähdään. Sen perässä ei tarvitse matkustaa kovinkaan kauas, sillä festari järjestetään vuosittain Saksan Wackenin kaupungissa, lähellä Hampuria. Se on kasvanut pienestä, paikallisten bändien tapahtumasta lähes 90 000 vierasta vetäväksi hevikansan suosikiksi.

Graspop Metal Meeting

Yksi Euroopan laadukkaimmista raskaan musiikin tapahtumista löytyy Belgiasta. Desselissä järjestetään joka vuosi kesäkuun viimeisenä viikonloppuna tapahtuma, joka kerää erittäin kovan tason artisteja esiintymään. Näiden joukossa ollaan nähty esimerkiksi Iron Maiden, Slayer, Slipknot, Lamb of God, Marilyn Manson ja paljon muita. Itse tapahtuma-alue on pienehkö, vain noin neljä neliökilometriä, mutta sille ahtautuu yli 150 000 vierasta.

Rock in Rio

Yksi pisimmät juuret omaavista, tänäkin päivänä aktiivisista raskaan musiikin tapahtumista on Rock in Rio -festari, joka on järjestetty jo vuodesta 1985 alkaen. Tapahtuma järjestettiin alun perin Brasilian Rio de Janeirossa, mutta se on levinnyt myös Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan. Euroopassa tapahtuma järjestetään Lissabonissa Portugalissa ja Madridissa Espanjassa. Euroopassa esiintyjäkaarti on hieman Etelä-Amerikkaa kevyempään musiikkiin keskittynyttä.

Rock in Rio on yksi koko maailman suurimmista festareista – ensimmäinen festari kokosi 1,5 miljoonaa osallistujaa festarialueelle. Tapahtuma kerää lavoilleen maailman suurimpia raskaan musiikin tähtiä. Esimerkiksi Iron Maiden, Queen, Whitesnake, AC/DC, Guns N’ Roses, Billy Idol, Metallica ja Slipknot ovat nähty tapahtumassa. Nykyään esiintyjien joukossa on myös kevyemmän musiikin artisteja, mutta pääpaino on edelleen raskaassa rockissa.

Download Festival

Download Festival on nähnyt päivänvalon jo vuonna 2003 Englannissa. Kaksipäiväinen festivaali on järjestettu sen jälkeen vuosittain Leicesterissa, lähellä kuuluisaa Donington Parkia. Tapahtumassa kuultava musiikki keskittyy heavy metalliin, rockiin, punk rockiin ja alternative rockiin. Tarjolla on siis takuuvarmasti synkkää tavaraa. Festari on järjestetty muutamaan otteeseen myös Ranskassa, Espanjassa ja Japanissa.

Festareille osallistuvat saavat yleensä nauttia todella kovan luokan tähdistä. Muun muassa Black Sabbath, Slipknot, Metallica, Iron Maiden, Korn, Motörhead, Aerosmith, AC/DC, Def Leppard, Kiss, Judas Priest, Status Quo, Mötley Crüe, Journey, ZZ Top, Whitesnake, Thin Lizzy, Faith No More ja Guns N’ Roses ovat nähty lavoilla. Tapahtuma nostaa lavoille myös nousevia, kiinnostavia artisteja.

Hellfest Summer Open Air

Ranskassa vuodesta 2006 järjestetty Hellfest Summer Open Air keskittyy metallimusiikkiin eri tyyleihin. Lavat pistetään pystyyn yleensä puolivälissä kesäkuuta, ja tapahtumapaikkana toimii Clissonin kaupunki. Festari on yksi suurimmista puhtaasti metallimusiikkiin keskittyvistä tapahtumista Euroopassa. Alueelta löytyy kaksi päälavaa ja neljä muuta pienempää lavaa, jotka ovat jaoteltu tyylilajeittain, joihin kuuluvat esimerkiksi black metal, death metal ja doom metal.

Hellfestin portin läpi astuessa vieras voi olla varma, että seuraavat päivät tulevat olemaan täynnä hikeä, energiaa ja kunnolla synkkää musiikkia. Pienempien artistien lisäksi lavoille ovat nousseet muun muassa Slayer, Megadeth, Sepultura, Cannibal Corpse, Anthrax, Iron Maiden, Deep Purple, ZZ Top, Motörhead ja KISS. Esiintyjäkaartin taso ei ole päässyt pettämään minään vuonna.

Kaikkein raskaimmat tapahtumat Euroopassa

Metallimusiikille löytyy useista Euroopan maista vankka ja laaja kuulijakunta. Varsinkin Skandinaviassa ja itäisen Euroopan maissa myös todella raskas metalli on saavuttanut suuren suosion. Jos kaipaat mustaakin mustempia säveliä ja todella painavaa meininkiä, voit suunnata esimerkiksi Romanian pääkaupungissa Bukarestissa järjestettävään Metal Gates Festival -tapahtumaan, jossa soivat parin päivän ajan death metal, black metal ja doom metal.

Lisää mustia säveliä

Toinen ehdottoman synkkää meininkiä tarjoava tapahtuma on Tsekissä Jaroměřin kaupungissa järjestettävä Brutal Assault, jossa pääsee kuulemaan extreme metallia, heavy metallia ja hardcore punkia. Vielä lähempää, Norjan pääkaupungista Oslosta, löytyy Inferno Metal Festival, joka kaataa kuulijoiden päälle rankalla kädellä black, death, trash ja doom metallia.