Metallimusiikin helmiä maailmalta

Kansainvälisesti metallimusiikki juontaa juurensa pääosin Englantiin ja 1960- ja 1970-lukujen taitteeseen. Vaikutteita se sai aluksi blues rockista, psykedeelisestä rockista ja “acid rockista”. Bändit, jotka aloittivat metallimusiikin genren, loivat vahvan, massiivisen soundin, jolle ominaista ovat korkeat säröäänet, pitkät kitarasoolot, voimakkaat biitit ja kokonaisvaltainen kovaäänisyys. Metallimusiikin sanoitukset ja esiintyminen sisältävät usein aggressiivisuutta ja tietynlaista machoilua. Monille metallibändeille visuaalisuus ja oma imago ovat hyvin tärkeitä. Ne luodaan omilla logoilla, vaatetuksella, lavastuksilla, musiikkivideoilla ja fanituotteilla. Joillakin bändeillä on omat tunnetut maskottinsa, joita käytetään esimerkiksi levyjen kansissa ja julisteissa. Pitkät hiukset kuuluvat myös usein metallibändien jäsenten tyyliin. Niin bändien ulkoinen olemus kuin musiikillinen tyyli on kokenut muutoksia vuosien varrella. Tässä esittelyssä muutamia suurimpia metallibändejä kautta aikojen.

Iron Maiden

Iron Maiden on englantilainen metallibändi, jonka perusti aikoinaan Steve Harris, bändin basisti ja päälauluntekijä, vuonna 1975. Vähäisestä radio- ja televisionäkyvyydestä huolimatta Iron Maidenista kasvoi yksi maailman kaikkien aikojen menestyneimmistä ja vaikutusvaltaisimmista metallibändeistä. Yhtye on myynyt yli 100 miljoonaa levyä maailmanlaajuisesti ja toiminut inspiraation lähteenä monelle muulle metallibändille ja metallimusiikin ala-lajille. Monien erilaisten kokoonpanojen ja lukemattomien keikkojen jälkeen Iron Maiden levytti ensimmäisen demonsa jouluaattona 1978. Demo otettiin hyvin vastaan, ja bändi sai paljon kaipaamiaan suhteita. Joulukuussa 1979 yhtye solmi mittavan levytyssopimuksen Emi levy-yhtiön kanssa, ja vuonna 1980 he julkaisivat ensimmäisen levynsä. Tähän päivään mennessä bändi on julkaissut 38 levyä. Yksi Iron Maidenin tunnusmerkeistä on heidän maskottinsa “Eddie the mask”, joka on koristanut yhtyeen jokaisen albumin kantta.

Metallica

Metallica on amerikkalainen metallibändi, jonka perustivat sen rumpali Lars Ulrich ja vokalisti/kitaristi James Hetfield vuonna 1981 Los Angelesissa. Metallican ensimmäiset neljä levyä toivat yhtyeelle alati kasvavan underground-faniryhmän. Bändin nopea tempo, melodisuus ja heille tunnusomainen aggressiivinen esiintyminen vetosivat valtavirrasta poikkeavan metallimusiikin ystäviin ja kriitikoihin. Viidennellä levyllä Metallica kuitenkin muutti tyyliään laajemmalle yleisölle soveliaaksi. Kyseinen levy nousi suoraan Billboard 200 – listan kärkeen, kasvatti bändin fanijoukkoja huimasti ja toi bändille huomattavaa kaupallista menestystä. Tämän myötä yhtye kuitenkin myös menetti suuren osan aikaisemmista faneistaan, jotka tunsivat tulleensa petetyiksi. Metallica on julkaissut 15 albumia, 5 EP:tä, 37 singleä ja 39 musiikkivideota. Bändi on myös voittanut yhdeksän 23:sta Grammy-ehdokkuudestaan ja myynyt huimat yli 125 miljoonaa levyä maailmanlaajuisesti.

Megadeth

Megadeth on amerikkalainen metallibändi, jonka perustivat kitaristi Dave Mustaine ja basisti David Ellefson vuonna 1983. Mustaine oli juuri jättänyt edellisen bändinsä, Metallican, koska koki tarvitsevansa itselleen enemmän sananvaltaa oman musiikkinsa luomiseen. Megadethin musiikki on sekoitus monimutkaisia sävellyksiä ja rytmikkäitä osioita, ja sanoitukset sisältävät teemoja kuolemasta, sodasta, politiikasta ja uskonnosta. Bändi julkaisi ensimmäisen levynsä vuonna 1985 itsenäisen levy-yhtiön kautta, mikä herätti tunnetumpien levy-yhtiöiden kiinnostuksen ja johti lopulta levytyssopimukseen ison levy-yhtiön kanssa. Tähän mennessä bändi on julkaissut 15 levyä ja myynyt yli 38 miljoonaa levyä maailmanlaajuisesti. Grammy ehdokkuuksia bändille on kertynyt 12, joista ensimmäisen he voittivat vuonna 2017 kappaleellaan “Dystopia”. Megadeth on saavuttanut aseman yhtenä ikonisimmista metallibändeistä, vaikka ei koskaan yltänytkään Metallican tasoiseen suosioon.

Slayer

Slayer on amerikkalainen metallibändi, jonka perustivat sen kitaristit Kerry King ja Jeff Hanneman ja vokalisti-basisti Tom Araya vuonna 1981. Bändi on tunnettu nopeasta ja aggressiivisesta musiikkityylistään, joka on nostanut heidät yhdeksi 80-luvun tärkeimmistä metallibändeistä. Slayerin synkät ja rankat sanoitukset, jotka käsittelevät esimerkiksi murhaa, sarjamurhaajia, kidutusta, kansanmurhia, satanismia, terrorismia, ihmiskokeita ja uskontoa, ovat aiheuttaneet bändin levyille julkaisukieltoja, viivästyksiä, oikeusjuttuja ja kritisismiä sekä uskonnollisilta lahkoilta että tietyiltä vähemmistöryhmiltä. Bändin musiikkia on kuvailtu tosin myös todella vaikuttavaksi, ja useat muut metallibändit mainitsevatkin Slayerin omaksi esikuvakseen. Bändi on julkaissut 15 albumia, 2 EP:tä ja 6 musiikkivideota. Bändillä on myös viisi Grammy-ehdokkuutta, joista kaksi voittoa, vuosina 2007 ja 2008, kappaleista ” Eyes of the Insane” ja “Final Fix”.

Motörhead

Motörhead oli Englantilainen metallibändi, jonka perustivat sen basisti/laulaja/lauluntekijä Ian “Lemmy” Kilmister, joka oli bändin ainoa pysyvä jäsen, kitaristi Larry Wallis ja rumpali Lucas Fox. Bändiä luonnehditaan usein brittiläisen metallimusiikin edelläkävijäksi, joka herätti metallin uudelleen eloon 1970- ja 1980-lukujen vaihteessa. Motörhead julkaisi uransa aikana 44 albumia, joista 22 studio albumia sekä viisi EP:tä, ja yhtye on myynyt yli 15 miljoonaa albumia maailmanlaajuisesti. Bändin kaikki kolme alkuperäistä jäsentä ovat jo menehtyneet.

Black Sabbath ja muut tunnetut metallibändit

Black Sabbath on englantilainen metallibändi, jonka perustivat sen kitaristi ja päälauluntekijä Tony Iommi, rumpali Bill Ward, basisti ja päävokalisti Geezer Butler sekä laulaja Ozzy Osbourne vuonna 1968. Black Sabbathia luonnehditaan usein heavy metal -musiikin pioneeriksi. Bändin debyyttialbumi julkaistiin perjantaina, 13. helmikuuta 1970. Black Sabbath on julkaissut kaiken kaikkiaan 19 albumia, joita on myyty yli 70 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti. Vuonna 2019 bändi sai Grammy-elämäntyöpalkinnon.

Muita mainitsemisen arvoisia metallibändejä, joita voidaan kutsua metallimusiikin pioneereiksi Black Sabbath yhtyeen tavoin, ovat Lez Zeppelin ja Deep Purple. Nämä kaksi bändiä perustettiin samana vuonna kuin Black Sabbath, ja yhdessä he loivat perustan syntymässä olevalle uudelle musiikin tyylilajille. Vaikka kyseiset bändit joutuivatkin usein kriitikoiden pilkan kohteeksi, suuret yleisöt ihastuivat heihin palavasti.