Metallimusiikin alalajit

Metallimusiikki käsitteenä ei tarkoita vain yhtä tiettyä musiikkityyliä, vaan se sulkee sisäänsä yleisesti puhuen suuren määrän raskasta rockmusiikkia ja tiettyjä piirteitä sisältäviä musiikkilajeja. Usein metallimusiikista puhuttaessa käytetään virheellisesti nimitystä heavy metal, joka on vain yksi suosittu genren alalaji. Tässä artikkelissa pureudumme tarkemmin metallimusiikin eri suuntauksiin ja genren lukuisiin alalajeihin.

Metallin ominaispiirteet ja proto-metalli

Metallimusiikki on säveliltään raskasta ja synkkää, ja tämä heijastuu lähes aina myös sanoituksiin. Metallikappaleissa esiintyvät aiheet puhuvatkin usein kuolemasta, väkivallasta, seksistä ja okkultismista. Sanoitukset voivat inspiroitua fantasiamaailmasta, saagoista ja mytologiasta. Suuret metallitähdet ovat käyttäneet musiikkia myös kantaa ottavasti ja ironisesti. Metallimusiikkia leimaavat muutamat musiikilliset erityiset piirteet, jotka erottavat alalajit kaikista muista musiikkityyleistä. Näitä ovat esimerkiksi:

  • Säröinen, paksu kitarasoundi
  • Vahvan pohjan luovat voimasoinnut
  • Laaja rumpukokonaisuus
  • Voimakas, aggressiivinen laulu

Metallin, kuten suurimman osan nykymusiikista, juuret juontavat bluesiin. Useat pitävät ensimmäisenä oikeana metallibändinä Yhdysvalloista tulevaa Blue Cheer -yhtyettä, joka eli kulta-aikaansa 60-luvun loppupuolella. Myöhemmin yhtyeen soittama musiikki ollaan lokeroitu proto-metalliksi, eli raskaaksi rockiksi, joka edelsi varsinaista metallibuumia. Kyseinen tyyli sisälsi jo tiettyjä tyypillisiä metallin musiikillisia elementtejä, mutta otti vielä vahvasti vaikutteita bluesista.

Metallin nykyiset suuntalinjat määräytyivät, kun legendaarinen Led Zeppelin julkaisi vuonna 1969 nimikkoalbuminsa. Laulajan mahtipontinen ääni ja kitaran säröisyys jäivät visusti genreen kiinni. Seuraavalla vuosikymmenellä toinen ikoninen ryhmä, Black Sabbath, antoi oman leimansa musiikkilajille tuoden mukaan raskaamman, synkemmän soundin. Varhaismetallin aikakaudella oli hankalaa piirtää rajaa raskaan rockin ja metallin välille. Suuria nimiä olivat yllä mainittujen lisäksi:

  • Deep Purple
  • Uriah Heep
  • Black Widow
  • Kiss
  • AC/DC
  • Judas Priest

Heavy metal

Kaikkein suosituin metallimusiikin alalajeista lienee heavy metal. Sen suosion vuoksi koko metallimusiikista puhuttaessa kuulee toisinaan käytettävän tätä nimitystä. Tämä on virheellinen ilmaisu, sillä kyseessä on vain yksi genren alalaji. Heavy metal voitaisiin luokitella metallimusiikin puhtaimmaksi ja klassisimmaksi muodoksi. Tyylille tyypillistä on hyvin teknisen rumputyöskentelyn ja kitaran voimasointujen lisäksi korkea, oktaaveja nouseva laulu.

Death metal

Death metal on rienaava ja pakanallinen metallimusiikin alalaji. Sen todella matalaksi viritetyt sähkökitarat luovat kohtalokkaan pohjan laululle, joka yleensä on örisevää murinaa. Osa bändeistä käyttää kirkuvaa laulutyyliä – tyypillistä on kuitenkin sen normeista poikkeavuus. Death metal on metallimusiikiksikin hyökkäävää ja aggressiivista, ja tyylin kappaleissa käytetään väkivaltaisia sanoituksia. Rytmin nopeus ja vaihtuvat tahtilajit korostavat aggressiivista tyyliä.

Black metal

Samoin black metal kuuluu metallimusiikin pakanallisia aiheita käsitteleviin alalajeihin. Koko tyyli syntyi aikoinaan vastustamaan kristinuskoa, kirkkoa ja demokratiaa, ja kappaleiden teemat pysyttelevät edelleen saman suuntaisina. Usein sanoituksiin haetaan innoitusta entisaikojen pakanuskoista ja niihin liittyvistä rituaaleista. Musiikin kokonaissoundissa haetaan tiettyä rujoutta ja raakuutta. Black metallissa kuullaan yleensä kahden tyyppistä laulua: joko korkeaa kirkumista tai murinalaulua.

Tyylilaji on erityisen suosittua Skandinaviassa, kun taas muualla maailmalla sen suosio on hieman marginaalisempaa. Black metal sai suuren annoksen huomiota 90-luvulla, kun musiikkilajia soittavia bändejä yhdistettiin väkivallan tekoihin, kirkkojen polttoihin ja saatananpalvontaan. Kansainvälisesti se joutui otsikoihin, kun vuonna 1994 norjalaisen Burzum-yhtyeen Varg Vikernes murhasi Mayhem-yhteen Euronymouksen. Viime vuosina alalajin parista ei ole kuulunut ravisuttavia uutisia.

Glam metal

Glam metal on heavy metalin jälkeen toinen suurimman suosion saaneista alalajeista. Tyylilajin sanoitukset ovat vähemmän rienaavia ja keskittyvät ennemminkin nautinnonhakuisuuteen ja vapaaseen elämään. Glam metal on useisiin alalajeihin verrattuna huomattavasti melodisempaa, ja siihen kuuluvat napakasti päähän jäävät kertosäkeet. Myös virtuoosimaiset, teknisesti vaativat kitarasoolot ovat pysyvä osa glam metal -tyyliä.

Glam metal avasi metallimusiikin ovia laajemmalle kuulijakunnalle maailmanlaajuisesti. Metallimusiikin kaupallinen suosio kasvoi suuresti, ja paljon monipuolisempi leikkaus kansasta lähestyi tätä musiikin suuntaa. Glam metal on iso syy metallikulttuurin leviämiseen myös musiikkirajojen yli. Glam metallia edustavia yhtyeitä ovat esimerkiksi maailmankuulut Kiss ja W.A.S.P. Myös osa Guns N´ Roses -ryhmän musiikista katsotaan lukeutuvat glam metal -genreen.

Trash metal

Trash metal on kehittynyt hardcore punkin ja metallimusiikin yhteentörmäyksestä. Se syntyi alun perin vahvasta tarpeesta kritisoida vallitsevia arvoja ja yhteiskuntaa, ja sen sanoitukset ovatkin suuressa roolissa itse musiikissa. Niihin liittyy kriittisen sanoman lisäksi usein väkivaltaisia piirteitä. Trahs metal on hyvin nopeatempoista ja hyökkäävää, ja näyttävät kitarasoolot ovat tärkeä osa kappaleita.

Trash metal on tullut suuren yleisön tietoisuuteen tyylillä, sillä musiikkilajin uranuurtajia ovat muun muassa sellaiset nimet kuin Metallica, Megadeath, Slayer ja Anthrax. Trash metal joutui hieman kyseenalaiseen valoon 2000-luvulla, sillä äärioikeiston edustajat ympäri Eurooppaa alkoivat ihannoida bändejä ja niiden sanomaa. Musiikkilaji on kuitenkin pitänyt suosiostaan tiukasti kiinni aina tähän päivään saakka.

Power metal

Power metal on pienehkö alalaji, jolla on oma kuulijakuntansa lähinnä Euroopassa. Se syntyi alunperin vastalauseeksi black ja death metalin saatanalliselle sanomalle ja julmalle tyylille. Power metal keskittyykin eeppisiin sanoituksiin ja sankaritarinoita ihannoivaan kerrontaan. Se yhdistetään nopeisiin rytmeihin, korkeaan lauluun, voimariffeihin ja energisyyteen, mikä luo melodisen, mutta sopivan ärhäkän kokonaisuuden.

Uusmetalli ja alternatiivinen metalli

Viimeisten kymmenen vuoden aikana metallimusiikin rajoja on koeteltu aina vain enemmän. Alternatiivinen metalli yhdistelee ennakkoluulotta muita musiikkityylejä metallimusiikkiin. Tyylilajin sisällä ollaan nähty taitavia fuusioita esimerkiksi rapin, rockin, punkin ja funkin kanssa. Useat vannoutuneet metallifanit eivät pidä uusmetallia ja alternatiivista metallia todellisena metallimusiikkina, sillä usein metallille tyypillinen äärimmäisyys häviää.