Kuule metallimusiikkia livenä Suomessa

Suomi on monen kansainvälistäkin suosiota keränneen metalliyhtyeen kotimaa, ja genren ystäviä löytyy maastamme huomattavasti. Pienemmät ja suuremmat suomalaiset sekä astetta tuntemattomammat ulkomaiset metalliyhtyeet keikkailevat jatkuvasti ympäri maatamme klubeja kiertäen. Samoin suomalaisten suuri rakkaus metallimusiikkia kohtaan saa isommatkin tekijät kallistamaan korvansa Suomen areena- ja festarikutsuille: lähes kaikki maailmankuulut metallibändit vierailevat aika ajoin kiertueillaan pikkuruisessa Suomessa. Kun kaikki metallimusiikin tapahtumat niputetaan yhteen, nousee niiden määrä vuosittain valtavaksi. Suomalaisia metallimusiikin ystäviä hemmotellaan erilaisilla konserteilla ympäri maan ja metallimusiikkiin liittyvillä tapahtumilla ympäri vuoden. Bändien omien, yksittäisten keikkojen lisäksi Suomessa järjestetään useita vain metallimusiikkiin keskittyneitä festareita ja vuosittaisia metallimusiikkitapahtumia, joissa raskaamman musiikin ystävät pääsevät nauttimaan hyvästä musiikista ja kaltaisestaan seurasta. Lue alta lista Suomen suosituimmista metallitapahtumista!

Tuska Open Air Metal Festival

Tuska Open Air Metal Festival, tuttavallisemmin Tuska, nauttii raskaan musiikin ystävien keskuudessa suorastaan legendaarista mainetta metallimusiikkifestarina. Vähintään festarin nimi on varmasti tuttu aivan jokaiselle metallistille. Tuska on Helsingissä järjestettävä metallikarkelo, jolla on jo kahdenkymmenen vuoden historia. Tuska aloitti pienehkönä klubitapahtumana Tavastialla, josta se siirtyi vuonna 2001 Kaisaniemen puistoon. Metallimusiikki raikasi Kaisaniemessä kymmenenä kesänä, kunnes vuonna 2011 festivaali siirrettiin Helsingin Sörnäisiin, Suvilahteen. Nykyisin Tuska on Pohjoismaiden suurin metallifestivaali ja monen kesän kohokohta. Tuskan ajankohta vaihtelee kesäkuun viimeisen viikonlopun ja heinäkuun ensimmäisen viikonlopun välillä, ja juhlinta kestää kolmen päivän ajan. Kuluneiden vuosien aikana Tuskassa on nähty niin kotimaisia suosikkeja kuin ulkomaisia metallimusiikin kärkinimiä, kuten Mayhem, Opeth, Alice Cooper, Dimmu Borgir ja Megadeth. Vuonna 2019 Slayer soittaa Tuskassa yhden viimeiseksi jäävistä keikoistaan.

Sauna Open Air Metal Festival

Sauna Open Air Metal Festival, tuttavallisemmin Sauna, kerää metallimusiikin ystävät fiilistelemään Tampereen keskustaan, Ratinanniemeen. Sauna järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2001, kunnes kesän 2013 tapahtuman jälkeen festivaali ajautui konkurssiin. Nyt Saunaa ikävöineille on kuitenkin mitä parhaimpia uutisia: festari tekee odotetun paluun! Vuoden 2019 Sauna Open Airia juhlitaan heinäkuun puolessa välissä kahden päivän ajan. Sauna tekee paluun klassisten heavy metal artistien voimin, sillä artistikattaukseen on kiinnitetty kolme legendaarista ja vaikuttavaa nimeä ulkomailta: W.A.S.P, Europe ja Whitesnake. W.A.S.P ja Whitesnake ovat tuttuja Saunan lavoilta jo aiemmilta vuosilta, mutta mitä sitä hyväksi todettua muuttamaan. Saunan ohjelmistossa on nähty aiempina vuosina myös muita rankemman musiikin suuria nimiä, kuten Slayer, Megadeth, Mötley Crüe, KISS, Judas Priest sekä Ozzy Osbourne.

Nummirock Metal Festival

Nummirock on Kauhajoen Nummijärvellä järjestettävä festari, joka tarjoaa metallimusiikin kuuntelijoille vaihtoehtoisen juhannuksen viettotavan. Nummirockista onkin tullut monen metallistin vakiintunut juhannusperinne. Suomen sää ei tunnetusti ole keskikesän juhlan aikaan aina parhaimmillaan; pahimmassa tapauksessa taivaalta voi tulla alas jopa räntää, mutta tämä ei Nummirockissa haittaa. Tapahtuma on tullut tunnetuksi erinomaisesta fiiliksestään, sillä juhannuksen aikaan festarivieraat ovat takuuvarmasti juhlatuulella ja tapahtumaa on ehditty odottaa koko vuosi. Nummirockin juuret ulottuvat vuoteen 1987, mutta metalliin se on keskittynyt vuodesta 2002 lähtien. Yleensä suuremmat suomalaiset festarit kestävät kolme päivää, mutta Nummirockissa juhlat jatkuvat ruhtinaallisesti neljän päivän ajan. Artistikattaus on mukava sekoitus kotimaista ja ulkomaista metallia muutamalla isolla nimellä höystettynä. Edellä mainituista kaupunkifestareista poiketen Nummirock-kokemukseen kuuluu oleellisena osana leirintäalueella majoittuminen.

Nordic Metal Cruise

Miltä kuulostaisi päästä kokemaan parhaat metallibändit ruotsinlaivalla? Sekin nimittäin onnistuu, sillä Nordic Metal Cruisella risteilyille tyypillisen humpan sijaan laivalla raikaavat metallimusiikin synkät sävelet. Nordic Metal Cruise on Viking Linen Turusta liikennöimä vuorokauden risteily, jolle pääsee seikkailemaan helmikuussa. Tapahtumasta ei varmasti tunnelmaa puutu, kun saman mielenkiinnon ja musiikkimaun jakavat ihmiset pääsevät viettämään vuorokauden tiiviisti keskenään. 2019 vuoden helmikuussa risteily järjestettiin neljän bändin voimin, kun lavalle nousivat Bloodred Hourglass, Enslaved, Omnium Gatherum ja Evergrey. Metallimusiikkiin keskittynyt risteily on vielä suhteellisen tuore juttu, sillä ensimmäinen Nordic Metal Cruise risteili Turun ja Ruotsin välin vuonna 2018. Tapahtuma on kuitenkin selvästi ollut metallikansan mieleen, sillä vuoden 2020 risteily on jo suunnitteilla ja fanit odottelevat mielenkiinnolla artistinimien julkaisua.

Turku Saatanalle

Kaikkein rankimmalle metallille löytyy myös oma tapahtumansa, kun Turku Saatanalle -festari kerää lavalle black metallia ja synkkää death metallia. Turku Saatanalle on herättänyt kohua metallimusiikkiin perehtymättömien keskuudessa provosoivalla nimellään ja artistivalinnoillaan, joista osaa on syytetty natsismista. Vuoden 2019 Turku Saatanalle -tapahtuma järjestettiin Turun Logomossa.

Raskasta Joulua

Kesätapahtumien lisäksi metallimusiikin ystäviä ei unohdeta joulunakaan. Talvisin esiintymislavoilla ympäri Suomea kiertävät eri metalliyhtyeistä tutut laulajat, jotka esittävät yleisölle tunnetuimmat ja rakkaimmat joululaulut. Kauneimmat joululaulut voi siis kokea myös raskaammalla tavalla! Raskasta joulua sai alkunsa vuonna 2004, ja sen jälkeen joululevyjä on äänitetty useampi kappale.

Raskasta joulua -kiertueen esiintyvät artistit vaihtelevat, mutta kokoonpanossa on nähty muun muassa Tarotista ja Nightwishista tuttu Marco Hietala, Sonata Arctican Tony Kakko sekä Nightwishin entinen laulaja Tarja Turunen. Lukuisten kesän festareiden ja klubeilla nähtyjen keikkojen jälkeen joulun aikaan on hyvä rauhoittua raskaiden sävelten kaikuessa ja yhteislaulun raikaessa.