Crimson Sun, hevimetallia Kaakkois-Suomesta

Crimson Sun on melodiametallikvintetti, joka on perustettu jo vuonna 2001. Bändi on ponnistanut maailmankartalle Kotkasta käsin. Crimson Sun on käynyt vuosien mittaa läpi monia vaihdoksia muusikoiden suhteen, mutta perustajajäsen Joni Junnila soittaa edelleen kitaraa, ja myös basisti Jukka Jauhiainen on ollut mukana lähes alusta asti. Vokalisti Sini Seppälä rekrytoitiin mukaan 2011.

Bändi oli pitkään tullut toimeen ilman laulajaa, kunnes basisti Jukka Jauhiainen kuuli Sinin laulavan kouvolalaisessa karaokebaarissa, ja Sini lähti porukkaan mukaan käytännössä siltä istumalta. Sinin vahva tekstin tulkinta ja varma laulu ovat piste iin päällä bändin musiikissa. Muut jäsenet kvintetin kokoonpanossa ovat rumpali Antti Rantavuo sekä kosketinsoittaja Miikka Hujanen.

Crimson Sunin levytykset

Crimson Sunin porukka soitti ja keikkaili pitkään yhdessä ennen ensimmäistä levyä. Vuonna 2006 helmikuussa he saivat kasaan ensimmäisen demon nimeltään First Lights Of The Sun, mutta levyttämään ei vielä silloin päästy. Vuosi 2006 osoittautui tuottoisaksi vuodeksi, sillä loppuvuodesta yhtyeeltä ilmestyi toinenkin demo nimeltään Tales Unseen. Demo ei kuitenkaan nähnyt päivänvaloa.

Heinäkuussa 2008 oli vuorossa vielä yksi demo, Tears Of The Dawn, mutta levy antoi edelleen odottaa itseään. Keväällä 2013 julkaistu The Border EP sai aikaan hehkutusta ja loistavia arvosteluja. Hyvä vastaanotto rohkaisi uusien biisien kirjoittamiseen. Koko vuoden 2014 Crimson Sun työskenteli debyyttialbuminsa parissa, ja Towards The Light julkaistiin lopulta elokuussa 2015

Crimson Sun The Border EP

The Border EP on voimakasta ja raskasta musiikkia, jonka pinnalla vokalistin laulu suorastaan leijuu. Musiikki on vaihtelevaa, vaikka perusta onkin raskaassa riffittelyssä. Biisien kertosäkeissä on hienoja melodioita, ja laulaja on selvästi vahvan laulutyylin ammattilainen. EP:n hienoista biiseistä mainittakoon Pieces to Count, joka on musiikillisesti vahva, ja laulaja pääsee näyttämään täyden skaalansa.

Crimson Sun Towards the Light LP

Towards The Light levyn pituus on peräti neljäkymmentä minuuttia, ja se on esikoislevyksi huikea taidonnäyte. Debyyttialbumilta kuuluu vuosien työ biisien takana. Kaikki palaset on saatu sopimaan hienosti kohdalleen, alkaen sovituksista aina tärykalvoja jyristävään tuotantoon asti. Kappaleet ovat rakenteeltaan yksinkertaisia, mutta niihin on saatu mahtumaan kaikki tarpeellinen, ja kokonaisuus toimii moitteettoman suoraviivaisesti.

Toward the Light on sangen voimakas ja energinen debyytti, ja se kieltämättä asettaa riman korkealle bändin seuraavaa levyä ajatellen. Biiseistä The Storm kannattaa mainita erikseen. Kappale yhdistelee tyylikkäästi lyijynraskaita, suorastaan progeilevia riffejä vauhdin hurmokseen, huipentuen tarttuvaan kertosäkeeseen. Eye of the Beholder -biisin painotus on hienossa kitarassa. Sini Seppälän persoonallinen, vahva tulkinta on merkittävässä roolissa.

Crimson Sun The Spirit of Unchainable EP

Tällä EP:llä Crimson Sun etenee selvästi raskaampaan suuntaan. Toisaalta EP:n musiikissa on enemmän voimaa, mutta se tapahtuu melodisuuden kustannuksella. Melodisuus on aiemmilla levyillä ollut tärkeä osa bändin soundia, ja levyn tunnelma on selvästi erilainen kuin Towards the Light LP:llä. Cromson Sun onnistuu kuitenkin saamaan aikaan kolme uutta, energistä biisiä.

Forever And Away on Up -biisissä on raskaat riffit ja vastapainona iloiset, melodiset laulut muodostavat kiinnostavan kontrastin. Nimikappale The Spirit of Unchainable puolestaan alkaa suorastaan karkeilla melodioilla, ennen kuin biisi lähtee etenemään vauhdilla. Let Go -biisissä taas on vahva kuoro-osuus ja riffit, mutta koskettimet jäävät lähes huomaamattomaksi elementiksi pehmentäen hienosti kokonaisvaikutelmaa.

Crimson Sun on kiertänyt kotimaassa

Crimson Sun on kiertänyt kotimaan keikkalavoja koko olemassaolonsa ajan. Isompia kotimaisia festareita ovat olleet esimerkiksi Nummirok 2010 ja Tuska 2016, joka houkutteli Suvilahteen peräti 28 000 kuulijaa. Vuonna 2019 Crimson Sun on kiinnitetty Kotka Open Air -tapahtumaan heinäkuun ensimmäisenä lauantaina. Hard Rock Cruise oli ohjelmassa marraskuussa 2017, keikka vedettiin laivalla matkalla Tukholmaan.

Crimson Sun on keikkaillut myös muun muassa Helsingin Tavastialla, kaikkien rockbändien must-mestassa. Heidät on myös nähty niin Lappeenrannan Old Cookissa kuin Helsingin MeriRock -tapahtumassa, Oulun Hevimestassa ja Helsingin Virgin Oil Assemblessa, Seinäjoella Bar 15 -ravintolassa ja Hämeenlinnan Verkatehtaan hienossa Unique Art Festivalissa. Crimson Sun on käynyt esiintymässä myös helsinkiläisen On The Rocks -baarin torstai-illassa.

Crimson Sun Euroopan kiertueella

Tiukasta työmoraalistaan tunnettu Crimson Sun buukattiin Euroopan kiertueelle kevääksi 2017. Paljon keikkoja tehnyt bändi haluaa tarjota joka kerta lavalle kiivetessään yhtä upean lava-shown. Kiertue toteutettiin yhdessä Amberian Dawnin ja Diabulus in Musican kanssa. Kiertueelle lähdettiin heti toisen EP:n, The Spirit of Unchainable, julkaisemisen jälkeen, ja EP:n kolme uutta biisiä soivat tietysti myös keikkalavoilla.

Crimson Sunin kiertue alkoi Lontoosta, Boston Music Roomista. Sieltä suunnattiin Roeselareen, Belgiaan, De Veerlichte Geest klubille. Patroonaat Pratteln Sveitsissä oli myös eräs keikkapaikoista. Saksassa mukaan mahtui useampi kaupunki, nimittäin Mörlenbach-Weiher, Frankfurt, Munchen, Stuttgart ja Hannover. Burgenlengfeldin VAZ Pfarrheim päätti kiertueen Saksan osuuden. Ikimuistoisen kiertueen päätöskeikka soitettiin Patroonaat-klubilla Hollannin Haarlemissa.

Crimson Sun lyhyesti

Crimson Sun on suomalaisen metallimusiikin nouseva tähti melodisine sävelkulkuineen, joita tahdittavat taidokkaat hevimetalliriffit. Sini Seppälän voimakas laulutulkinta kohottaa musiikin huippuunsa, ja vivahteikkaat sävellykset antavat vokalistille mahdollisuuden esitellä laajan skaalaansa. Vaikka julkaistua musiikkia ei ole vielä paljon, kyseessä ovat kuitenkin pitkän linjan ammattilaiset, ja bändiä kannattaa ehdottomasti mennä sekä katsomaan että kuuntelemaan tilaisuuden tullen.