Apocalyptica

Apocalyptica perustettiin Helsingissä vuonna 1993, kun sellonsoittoa opiskelevat nuorukaiset päättivät yhdistää sellot ja hevimusiikin. Sibelius akatemiassa opiskelleet Eino Toppinen, Paavo Lötjönen ja Antero Manninen alkoivat soittaa yhdessä ottaen pian mukaan myös Max Liljan, joka kuitenkin sittemmin on jäänyt pois Apocalyptican kokoonpanosta jo useita vuosia sitten.

Ensimmäinen albumi

Apocalyptican ensimmäinen albumi julkaistiin vuonna 1996. Sen nimeksi tuli väkevästi Plays Metallica by Four Cellos. Kyseinen albumi sisälsi siis ainoastaan Metallican kappaleita selloversioiksi muutettuina. Kyseinen albumi sai välittömästi hyvän vastaanoton kuuntelijoilta ja kriitikoilta, ja se oli omiaan nostamaan Apocalypticaa tunnetuksi niin metallimusiikin kuin klassisenkin musiikin piireissä.

2010-luvun loppupuolella Apocalyptica on nostanut jälleen ensimmäisen albuminsa esille esittäen muun muassa kyseiseltä albumilta löytyviä kappaleita konserttikiertueillaan. Vuonna 2016 albumista tehtiin uudelleenjulkaisu, jolle saatiin kolme uutta kappaletta. Jokainen näistä on myös tietysti cover-versio Metallican kappaleista. Idea on kuitenkin pidetty edelleen alkuperäisenä, eikä albumilla kuulla vieläkään rumpuja.

Kokoonpano muuttuu

Perttu Kivilaakso, joka myöskin opiskeli Sibelius akatemiassa, oli tuttu Apocalyptican riveistä jo vuodelta 1995. Hän kuitenkin halusi keskittyä opintoihinsa ja jätti sen vuoksi yhtyeen kunnes palasi takaisin vuonna 1999. Hän otti Antero Mannisen paikan. Manninen nimittäin lähti yhtyeestä samaisena vuonna 1999. Kivilaakso pääsi saman tien levyttämään yhtyeen kolmatta albumia.

Kolmas albumi, joka sai nimen Cult, julkaistiin vuonna 2000. Albumi on miksattu ja masteroitu Finnvoxilla. Cult oli sekoitus niin Apocalyptican omia kappaleita kuin covereitakin. Apocalyptica alkoi siis vähitellen kehittää omaa tyyliään, mihin Kivilaakso vaikutti voimakkaasti ollen yksi Apocalyptican pääsäveltäjistä. Hän on sitä myös edelleen tänä päivänä.

Lopullinen läpimurto

Vaikka Apocalyptica oli huomioitu musiikkipiireissä jo heti sen ensimmäisestä albumista alkaen, alkoi lopullinen läpimurto kohti maailman terävintä kärkeä vuonna 2005. Tuolloin Max Lilja ei kuulunut enää yhtyeen kokoonpanoon, mutta sen sijaan yhtye oli saanut rumpalin. Mikko Sirén oli palkattu täydentämään yhtyettä. Vuonna 2005 näki päivänvalon yksi yhtyeen suosituimmista kappaleista.

Tuo kappale oli Bittersweet. Bittersweet oli yhteistyössä HIMin Ville Valon ja The Rasmuksen Lauri Ylösen kanssa tehty kappale, joka sai näyttävästi huomiota ympäri maailmaa. Vuonna 2005 julkaistiin myös yhtyeen viides albumi, joka kantoi yksinkertaisesti nimeä Apocalyptica. Samaisena kesänä Apocalyptica esiintyi monilla maailman suurimmilla festivaaleilla, kuten Wacken Open Airissa.

Nimekkäitä vierailijoita

Apocalyptican albumeilla ja esiintymisissä oltiin nähty jo aikaisemminkin nimekkäitä vierailijoita, mutta joukko vain jatkoi kasvamistaan viidennen albumin jälkeen. Vuonna 2007 ilmestyi albumi Worlds Collide. Levyllä voidaan kuulla muun muassa Rammsteinin vokalistia Till Lindemannia sekä Slipknotista ja Stone Sourista tuttua Corey Tayloria monien muiden tunnettujen laulajien ohella.

Varsinkin Corey Taylorin kanssa esittämästä kappaleesta, I’m Not Jesus, tuli erittäin suosittu. Se soi radiokanavilla joka puolella maailmassa, joten nimekkäistä vierailijoista oli niin paljon apua kuin Apocalyptica toivoikin. Vuonna 2007 Apocalyptica kiersi Eurooppaa Worlds Collide -albuminsa kanssa ja jatkoi heti seuraavana vuonna Euroopan lisäksi Yhdysvaltojen valloittamista.

Lisää menestystä

Lisää mainetta ja kunniaa oli luvassa, kun yhtyeen seitsemäs studioalbumi, 7th Symphony, julkaistiin vuonna 2010. Albumilta löytyy kahdeksan instrumentaalikappaletta ja neljä kappaletta, joilta löytyy vieraileva solisti. 7th Symphony -albumin ensimmäinen single oli nimeltään End of Me. Siinä kuultiin brittiläisen Bush-yhtyeen keulahahmoa Gavin Rossdalea, joka toi kappaleeseen oman lisänsä.

Muita albumin vierailevia tähtiä olivat ranskalaisen Gojira-yhtyeen laulaja Joseph Duplantier, Flyleafin laulaja Lacey Mosley, Shinedownin Brent Smith sekä Hoobastankin Doug Robb. Kyseinen albumi vei jälleen yhtyettä maailmalle. Kiertueet olivat pitkiä ja niillä saattoi vierähtää kerralla kuukausia. Apocalyptica soitti monissa kaupungeissa loppuunmyytyjä keikkoja niin klubeilla kuin suuremmilla areenoillakin.

Vapaavuosi

7th Symphony -albumin ja sitä seuranneen maailmankiertueen jälkeen oli aika pitää välivuosi. Tämä tapahtui vuonna 2012. Kyseisenä vuonna Apocalyptican miehistö keskittyi niin omiin projekteihinsa kuin yhteiseen klassisen musiikin projektiin. Kyseisessä projektissa kunnioitettiin klassista säveltäjää Richard Wagneria hänen 200-vuotispäivänään. Apocalyptica otti vastattavakseen Wagnerin teoksia ja loi niistä selloversioita.

Kyseiset versiot esitettiin livenä kaksi kertaa. Tämä tapahtui vuonna 2013 Wagnerin synnyinkaupungissa Leipzigissä Saksassa. Kyseisestä spektaakkelista julkaistiin myös livealbumi, jolle annettiin nimi Wagner Reloaded – Live in Leipzig. Albumi sai hyvän vastaanoton niin klassisen musiikin kuuntelijoilta, kriitikoilta kuin metallimusiikista pitäviltäkin. Projektin jälkeen oli aika suunnata levyttämään uutta Apocalyptica-albumia.

Uuden albumin levytys ja julkaisu

Välivuoden jälkeen kirjoitettiin kappaleita ja levytettiin kahdeksatta studioalbumia, joka sai nimekseen Shadowmaker. Tällä vuonna 2015 julkaistulla albumilla lauluosuuksista vastaa Franky Perez, joka on nähty myös yhtyeen kokoonpanossa keikoilla. Myös Shadowmakeria seurasi maailmanlaajuinen kiertue, jolla kuultiin niin uusia Shadowmakerin kappaleita kuin vanhempiakin kappaleita aina vuoden 1996 Metallica-covereista lähtien.

Apocalyptican tulevaisuus

Kahdeksannen studioalbuminsa jälkeen Apocalyptica on julkaissut ainoastaan yhden livealbumin sekä uudelleenjulkaistun Plays Metallica by Four Cellos -albumin. Yhtyeen kokoonpano on kokenut myös jonkin verran muutoksia, sillä Antero Manninen on palannut soittamaan erityisesti kotimaan konsertteja. Mannista ei kuitenkaan edelleenkään nähdä Apocalyptican kaikilla keikoilla, sillä hänen päätyönsä on Lahden orkesterin sellistinä.